Urgente veterinare ? Delimitare Urgenta sau nu ?

Cabinet Urgente veterinare Bucuresti

Departajare Urgente veterinare , da sau nu ?

 

Avem o urgenta veterinara sau nu ?

De cele mai multe ori proprietarii de animale tind sa nu recunoasca o situatie de urgenta si isi pun frecvent intrebarea “Oare chiar trebuie sa merg la veterinar sau mai bine astept pana maine”?
In cele ce urmeaza o sa va prezentam o parte din urgentele medicale veterinare care nu necesita AMANARE.
In primul si in primul rand trebuie sa stim ce este o urgenta?

Ce intelegem prin Urgente veterinare?

 

Prin “Urgente veterinare medicale” se înţelege o alterarea gravă a funcţiilor vitale (respiraţie, circulaţie şi stare de conştienţă).
Cum poate ajunge animalul meu sa fie intr-o situatie de urgenta?
– Traumatism (auto/muscat de alte animale/cazut de la etaj/lovituri cu pierderi de sange sau nu)
– Intoxicatii (ciocolata/antigel/raticide(otrava de sobolani)
– Inec
– Soc hipertermic – la temperaturi extreme!!!
– Degeraturi/soc hipotermic – poti incalzi animalul pana ajungi la veterinar cu paturi calduroase si sticle de apa calda pe langa corp
– Sindrom brahicefalic (specific bulldogilor francezi/englezi/mops) – datorita conformatiei anatomice (nas ingustat/val palatin elongat sau hiperplaziat/trahee ingusta) pot suferi crize subite de sufocare cu aparatia mucoaselor mov si respiratie extreme de deficitara.
– Fatarea cu pui blocati pe traiect
– Abdomen umflat (poate reprezenta o urgenta chirurgicala – torsiune gastrica/hemoragie abdominala consecutiv rupturii organelor interne)- ai la dispozitie maxim 2 h sa poti sa ii salvezi viata!!!!
– Reactii alergice – care pot aparea la diversi factori alergeni (produse de curatare/produse de deparazitare externa sau interna), intepaturi de insecte sau in urma administrarii vaccinului (mai comun la pui)
– Dificultati de urinare – comun la motani, aceasta este o situatie extreme de dureroasa pentru animal si necesita un drum la veterinar de urgenta.
– Voma si diareea – pot parea banale in prima instant, insa, in anumite situatii, daca vorbim de corp strain cu localizare gastro-intestinala (exemplu:oase), poate duce la perforatii intestinale si deces.

Urgente veterinare , ce trebuie sa stiu ca sa fiu de ajutor…?

– Permeabilitatea cailor respiratorii (inlatura orice obstacol care impieda animalutul tau sa respire). Nu il acoperi cu paturici sau alte lucruri care ii pot ingreuna situatia, pana la cea mai apropiata clinica veterinara!!!
– Oxigenarea si ventilatia!! Daca animalutul tau nu respira, poti ventila plamanii prin respiratie gura la nas.
– Circulatia! Verifica daca are puls – artera femurala e foarte utila. In cazul in care nu are puls, incepi masajul cardiac. La fiecare 2-3 compresii, face o respiratie gura la nas. APELATI LA O AMBULANTA VETERINARA IN ACEASTA SITUATIE!!! Atenție!!! În cazul în care există activitate cardiacă nu se vor efectua compresiuni asupra toracelui.
Șocul termic reprezintă o urgență veterinară majoră deoarece duce la apariția deshidratării și edemului cerebral (creșterea în volum a creierului). În această situație proprietarii trebuie să adăpostească animalul în locuri răcoroase, să le asigure apă la discreție. Se pot efectua dușuri cu apă rece (dar nu extrem de rece!!!), eficientă este și aplicarea de comprese reci la nivelul capului, toracelui și abdomenului. Transportul către clinica veterinară se face cu ajutorul mijloacelor de transport dotate cu aer conditionat.

 

Cabinet veterinar zona Cotroceni Str Dr. Victor Poloni, Nr 24, Bucuresti ,  Contact Home